Hyppää pääsisältöön
Mies ja älypuhelin.

Seksuaaliväkivallan ja groomingin ennaltaehkäisy nuorisotyössä

Seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy nuorisotyössä on teema, joka kuuluu Koordinaatin tehtäviin. Nuorten parissa toimiville ammattilaisille on tuotettu osaamisen vahvistamiseksi ja työn tueksi tietoa, toimintamalleja sekä järjestetty koulutuksia yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.

Seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy nuorisotyössä on osa Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskustehtävää. Tehtävänämme on lisätä nuorisotyöntekijöiden osaamista tarjomalla heille tietoa, välineitä ja materiaaleja seuraavista teemoista: seksuaaliväkivalta, seksuaalinen häirintä ja houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). Tavoitteena on vahvistaa nuorisotyöntekijöiden tietoja ja taitoja digitaalisen median riskeistä sen mahdollisuuksien lisäksi.

Lasten ja nuorten houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming), häirintä ja seksuaaliväkivalta ovat aiheita, joista nuorisotyön ammattilaiset ja nuorten parissa toimivat tarvitsevat tietoa sekä osaamisen lisäämistä. Seksuaaliseen häirintään ja groomingiin liittyvät kokemukset erityisesti digitaalisen median ympäristöissä ovat nuorilla yleisiä. Tämän vuoksi ajantasaisen tiedon saaminen ja osaamisen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää nuorisotyössä.

Materiaalit teemasta seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy

Koordinaatti tuottaa ammattilaisten työn tueksi tietoa, materiaaleja ja menetelmiä ennaltaehkäistä lasten ja nuorten kohtaamaa seksuaaliväkivaltaa ja houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). Monet materiaaleista on tuotettu yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa.

Tämän sivun lopusta löydät kattavan listan erilaisista materiaaleista työsi tueksi. Sanoilla on merkitystä -Termikäsikirja esittelee suositeltavat termit, joilla aiheesta tulisi puhua. Kysy, kohtaa ja kuuntele -opas tarjoaa perustietoa seksuaaliväkivallasta ja houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). Materiaalivinkit -julkaisu puolestaan esittelee ja listaa menetelmiä ja tiedonlähteitä, joita aiheesta löytyy.

Osa materiaaleista on tuotettu valtakunnallisessa Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeessa (1.5.2019-31.7.2020), jossa vahvistettiin nuorisotyöntekijöiden osaamista ennaltaehkäistä lasten ja nuorten houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut, Nuorten Exit, Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Rikosuhripäivystys, Loisto setlementti ja Pelastakaa Lapset ry.

Tutustu ja ota käyttöösi alta löytyvät teemaan liittyvät materiaalit! Materiaaleista suurin osa on saatavilla myös ruotsiksi.

 

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!