Hyppää pääsisältöön

Kysy, kohtaa ja kuuntele – ehkäise seksuaalista houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa nuorisotyössä

Kuvaus

Koordinaatti on julkaissut Kysy, kohtaa ja kuuntele -oppaan seksuaalisen houkuttelun (grooming) ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä.
Uutisen otsikko kuvapohjalla

Sisältö

Opas tarjoaa perustiedot nuorten kohtaamasta seksuaalisesta houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta sekä ennaltaehkäisyn näkökulmasta tärkeistä taidoista, joita voi vahvistaa osana nuorisotyötä ja -toimintaa. Oppaan on julkaissut Koordinaatti ja se on tuotettu yhteistyössä Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeen yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Opas on suunnattu nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille.  Oppaassa käsitellään seksuaalisen houkutteluun ja seksuaaliväkivaltaan liittyvää käsitteistöä, ilmiön muuttuvaa luonnetta, tutkimustietoa ja aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. 

Oppaassa kerrotaan seksuaalikasvatuksen tärkeydestä, teeman puheeksi ottamisesta sekä nuoria vahvistavista turvataidoista, joihin digiturvataidot ratkaisevasti kuuluvat. Lukija saa oppaasta myös konkreettisia vinkkejä siihen, miten ryhtyä tekemään toimintasuunnitelma teeman käsittelyyn nuorisotyössä ja -toiminnassa.  

Lataa tai tilaa oma kappaleesi ilmaiseksi Koordinaatin verkkosivulta. 

 

Materiaalivinkit  Materialtips hyötykäyttöön 

Kysy, kuuntele ja kohtaa -oppaan rinnalla voi hyödyntää Koordinaatin kokoamaa Materiaalivinkit – Materialtips -verkkojulkaisua. Materiaalivinkeissä esitellään keskeisimmät menetelmät, palvelut ja muut materiaalit nuorisoalan ammattilaisten ja vapaaehtoisten työn tueksi. Tiedon lähteiden, verkkopalveluiden, julkaisujen, konkreettisten menetelmien ja muiden materiaalien lisäksi verkkojulkaisussa on esitelty kattavasti myös eri toimijoiden tarjoamia palveluita nuorille. Tutustu tarkemmin palveluihin, jotta osaat ohjata nuoret lisätiedon lähteille ja hyödyntämään heille suunnattuja palveluita. 

Lataa verkkojulkaisu Koordinaatin verkkosivulta.

 

Katso videot oppaan keskeisistä teemoista 

Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeessa on tuotettu lyhyitä videoita Kysy, kohtaa ja kuuntele -oppaan keskeisistä teemoista. Videoissa käydään läpi muun muassa sitä, mitä tarkoitetaan seksuaalisella houkuttelulla tai seksuaalisella itsemääräämisoikeudella. Lisäksi pureudutaan tarkemmin siihen, miten tunnistaa ja tukea seksuaaliväkivaltaa kokenut nuori, ja miten ennaltaehkäistään lasten ja nuorten seksuaalista houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa nuorisotyössä.  

Katso videot Koordinaatin YouTube-kanavalla. 

 

Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy -hanke toteutettiin yhteistyössä seuraavien toimijoiden kanssa: Loisto setlementti ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Nuorten Exit, Pelastakaa Lapset ry ja Rikosuhripäivystys sekä Helsingin kaupunki ja Oulun kaupunki. Hankkeen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Lue lisää hankkeesta Koordinaatin verkkosivulta. 

Du hittar nyheten på svenska via den här länken.

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!