Hyppää pääsisältöön

Mitä katoaa nykyisten nuorisoalan osaamiskeskusten toiminnan päättyessä?

Jaana Fedotoff

kehittämispäällikkö,

Koordinaatti

Kuvaus

Nykyisten valtakunnallisten nuorisoalan osaamiskeskusten toiminnan päättymisellä maaliskuun lopussa on useita vaikutuksia myös nuorisotyöhön. Uusi tieto ei ole, että nykyisten osaamiskeskusten kausi päättyy. Ovatko kentän toimijat kuitenkaan sisäistäneet, että samalla katoaa myös näiden osaamiskeskustoimijoiden kehittämistyö, tukipalvelut, tiedon jakaminen ja verkostoyhteistyö?
Jaana Fedotoff hymyilee aurinkoisessa talvimaisemassa. Taustalla metsää ja lunta.

Sisältö

Pitkän linjan nuorisotyön ja -politiikan asiantuntijana, kehittäjänä, kouluttajana sekä kansallisena ja kansainvälisenä verkostoimijana toivon Suomen nuorisotyön tulevaisuudelle vain parasta. Toivon myös, ettei rahoitus ohjaisi kehitystä, vaan nuorten ja nuorisotyön kehittämisen tarpeet rahoitusta. Nuoret ansaitsevat laadukasta nuorisotyötä ja heidän tarpeisiinsa vastaavia palveluita. Nämä varmistaen voimme edistää yhä paremmin myös nuorten hyvinvointia. Jos katse on vain korjaavassa työssä, ehkäisevän työn vähetessä, se ei ole millään tavoin yhdenvertainen tilanne kaikille nuorille.  

Rakennammeko kestävää nuorisotyötä ja -politiikkaa? 

Kestävän ja suunnitelmallisen nuorisotyön ja -politiikan näkökulmasta on valitettavaa, että nykyisten osaamiskeskusten toiminta päättyy 31.3.2024. Väistämättä toiminnassa ja kehittämisessä syntyy katkos ja uudelleen järjestäytyminen vie aikaa. Lisäksi epätietoisuutta lisää, kun vielä ei ole selvillä, millaisin rakentein ja sisällöin uudet osaamiskeskukset toteutetaan. 

Osaamiskeskusten moniottelija Koordinaatin toiminnan ja palvelujen osalta päättyminen tarkoittaa sitä, että 18 vuoden tavoitteellinen työ päättyy muutaman viikon sisällä. Valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman (VANUPO) sisältöjen ja teemojen odottelu ei ole tässä aikataulussa mahdollista, jotta tiedettäisiin tarkemmin, millaisia tehtäviä tuleville osaamiskeskuksille on suunniteltu. Ja löytyisikö majatalossa enää sijaa Koordinaatille. 

Osaamiskeskukset ovat nuorisoalan asiantuntijaresurssi 

Osaamiskeskukset ovat tärkeitä resursseja myös nuorisotyön laadukkaalle ja suunnitelmalliselle kehittämiselle. Niiden toiminta on keskittynyt eri ministeriöiden asettamien tavoitteiden saavuttamiseen ja nuorisotyön laadun, arvioinnin sekä työkalujen ja toimintamallien kehittämiseen. Tulee olemaan haasteellista löytää vastaavaa asiantuntemusta kootusti ainakaan nopealla aikataululla. Mihin tämä kaikki johtaa, sen aika näyttää. Jos uudet osaamiskeskukset tulevat olemaan edelleen yhteenliittymiä, vaikka pieniäkin, niiden järjestäytyminen ja käynnistyminen vie aikaa.  

Nykyisten osaamiskeskusten toiminnan päättymisellä tulee olemaan vaikutuksia myös nuorisotyöntekijöiden osaamisen vahvistamiseen sekä ammatilliseen kehittymiseen. Osaamiskeskukset ovat tarjonneet kasvokkaisia koulutuksia, koulutuksia verkko-oppimisympäristöissä, konsultointia ja sparrausta sekä muita kohdennettuja osaamisen vahvistamisen palveluita nuorten parissa toimiville. Kun osaamiskeskusten toiminta päättyy, päättyvät samalla resurssit nykyisten osaamiskeskusten tarjoamiin koulutuksellisiin palveluihin.

VANUPO-luonnos oli tammikuussa lausunnolla. Ilahduttavan moni aukaisikin sanaisen arkkunsa ja antoi lausunnon ohjelmaluonnoksesta. Olisin odottanut vielä enemmän kriittistä tarkastelua koko luonnosta kohtaan, enemmän kuin vain yhden teeman tai asian pureskelua. Mutta ehkä tämä on inhimillistä, kun lausujat pyrkivät varmistamaan omaa agendaansa lopullisessa ohjelmassa. VANUPOn tulisi kuitenkin olla yhteiskunnallinen asiakirja, jonka edistää nuorten hyvinvointia laajassa merkityksessä koko Suomessa. Ei siis kilpailutusasiakirja rahoitusta tavoitteleville.  

Tule, tule hyvä kakku… 

Nykyinen osaamiskeskusten konsortiomalli on valitettavasti epäonnistunut. Myöskään osaamiskeskusten ohjaus ei mielestäni ole toteutunut riittävällä tavalla. Toimijat joutuivat jo hakuvaiheessa ikävään kamppailuun keskenään. Vaihe jätti jälkensä toimijoiden suhteisiin, jotka vaikuttavat osin edelleen. Se, että osaamiskeskusten päätoteuttajille annettiin valta jakaa saatu avustus osatoteuttajille oman harkintansa mukaan ei mielestäni ollut myöskään hyvä ratkaisu. Toivon, että jotain on opittu tästä prosessista ja tulevaisuudessa vältytään vastakkainasettelulta.  

Kiitos yhteisestä työstä 

Koordinaatin toiminta päättyy tuloksekkaan 18 vuoden jälkeen. Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita ja nuorisotyön toimijoita merkityksellisestä yhteistyöstä kohti parempaa nuorisotyötä ja laadukkaampia palveluita nuorille. Koordinaatin toiminta alkoi ruohonjuuritason liikkeestä, pienellä nuorisotyöntekijöiden joukolla, tavoitteena laadukkaat matalan kynnyksen nuorten tieto- ja neuvontapalvelut. Vuosien varrella toimintaamme on tullut laaja skaala myös muita teemoja, mutta sydämemme sykkii edelleen tavoitteelle nuorten oikeudesta laadukkaaseen tietoon, neuvontaan ja ohjaukseen. Tätä tavoitetta ei korvata hakukoneilla, eikä tekoälyllä.  

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!