Hyppää pääsisältöön

Miten tukea nuorta kohti kansainvälisyyttä?

Emma Aalto

erityisasiantuntija,

Suomen Euroguidance-keskus, Opetushallitus

Riikka Uljas-Bärman

ohjelma-asiantuntija,

Suomen Eurodesk, Opetushallitus

Kuvaus

Tieto-, neuvonta- ja ohjaustyön ammattilaisilla on tärkeä rooli tiedon välittäjinä ja rohkaisijoina. He voivat myös auttaa nuorta selättämään esteitä kansainvälistymisen tieltä. Eurodesk ja Euroguidance tukevat ammattilaisia tässä työssä.  
Kaksi hymyilevää pitkätukkaista henkilöä. Oikealla oleva pitelee vasenta kättään vasemmalla olevan henkilön olkapäällä. Emma Aalto ja Riikka Uljas-Bärman.

Sisältö

Vuosi 2023 on Euroopan osaamisen teemavuosi. Tänä päivänä meistä jokainen tarvitsee työ- ja opiskeluympäristöissä sekä arjen tilanteissa monenlaista osaamista. Yhteiskuntamme on moninainen, ja myös koko maailmaa koskeviin muutoksiin sopeutuminen ja kriiseistä selviytyminen edellyttävät kykyä ajatella oman kokemusmaailman ulkopuolelta. Kansainväliset kokemukset tuovat taitoja, jotka auttavat vastaamaan näihinkin haasteisiin.

Kansainväliset kokemukset voivat olla erityisen vaikuttavia nuorille: he ovat elämänvaiheessa, jossa testataan uskallusta ja rajoja sekä suunnitellaan omaa tulevaisuutta. Kansainväliset kokemukset kasvattavat itsetuntemusta ja rikastuttavat elämää.

Jokaisen nuorten tieto-, neuvonta- ja ohjaustyön ammattilaisen tulee tunnistaa, kuinka kansainvälistyminen voi toimia mahdollisuutena erilaisissa elämäntilanteissa – ja jokaisella nuorella on oikeus nähdä se vaihtoehtona omalla kohdallaan.

Eurodesk ja Euroguidance tukevat ammattilaisia nuorten kansainvälistymisen edistämisessä

Eurooppalaiset verkostot Eurodesk ja Euroguidance tarjoavat koulutusta, työkaluja ja materiaaleja sekä edistävät tieto-, neuvonta- ja ohjausalan tiedonvaihtoa. Molempien toimintaa koordinoidaan Suomessa Opetushallituksessa.

Nuorisotiedotusverkosto Eurodesk jakaa nuorille tietoa kansainvälistymismahdollisuuksista ja rohkaisee nuoria aktiiviseen EU-kansalaisuuteen sekä vaikuttamiseen. Verkostoon kuuluu 37 maata ja yli 3000 paikallistoimijaa ympäri Euroopan. Suomessa Eurodesk keskittyy erityisesti Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmien tarjoamiin mahdollisuuksiin, jotka tapahtuvat nonformaalisti koulun ulkopuolella, eli nuorten vapaa-ajalla sekä harrastus- ja järjestötoiminnassa. Nuoren voi ohjata tutustumaan Euroopan nuorisoportaaliin ja Eurodesk Opportunity Finderiin, joista löytyy tietoa kansainvälisestä liikkuvuudesta ja vaikuttamisesta sekä nuorten kokemustarinoita. Voit myös kutsua EuroPeer-vertaistiedottajan vaikkapa tapahtumaan kertomaan, minkälainen merkitys kansainvälisyyskokemuksella on hänelle ollut.  

Euroguidance-palvelut on suunnattu tieto-, neuvonta- ja ohjausalan ammattilaisille. Eurooppalaiseen Euroguidance-verkostoon kuuluu 34 maata, jotka edistävät ohjausalan kansainvälistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä. Viestintäkanavissamme jaamme tietoa ohjauksen hyvistä käytännöistä, menetelmistä ja työkaluista sekä ohjausalan ajankohtaisista asioista ja kansainvälistymismahdollisuuksista ohjaajille ja ohjattaville. Suomen Euroguidance-keskuksen verkkosivulla käytössäsi on ilmaisia ja käyttövalmiita työvälineitä kansainvälisyysohjaukseen.  

Kirjastossa kaksi ihmistä istuu läppäreiden kanssa ja kolmas seisoo heidän seurassaan. Taustalla kirjahyllyjä ja useita ihmisiä pöytien ääressä.

Kuva: Anni Koponen 

Kasvata omaa osaamistasi kansainvälisyysohjauksessa

Sinun ei tarvitse itse olla kansainvälistymisen asiantuntija ohjataksesi kansainvälistymiseen. Omat kokemukset ja kiinnostus kansainvälisyyttä kohtaan toimivat kuitenkin hyvänä pohjana muiden tukemiselle. Omaa osaamistasi voit kasvattaa vaikka pienin askelin: inspiroidu kansainvälistymistarinoista, tutustu tarjolla oleviin työvälineisiin, osallistu kansainväliseen koulutukseen tai verkostoidu virtuaalisesti.  

Toivotamme sinut tervetulleeksi marraskuun lopulla Maailma avoinna -verkkotapahtumaamme, jossa pääset pohtimaan meidän ja muiden tieto-, neuvonta- ja ohjaustyön ammattilaisten kanssa osallisuutta ja moninaisuutta nuorten kansainvälistymisessä.  

Teksti: Emma Aalto & Riikka Uljas-Bärman

Pääkuva: Niina Rodionoff

Tutustu tarkemmin:  

oph.fi/eurodesk  

oph.fi/euroguidance 

Euroopan nuorisoportaali 

Eurodesk Opportunity Finder 

Euroopan osaamisen teemavuosi | Opetushallitus (oph.fi) 

Maailma avoinna – kansainvälisyyttä kaikille! -verkkotapahtuma 

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!