Hyppää pääsisältöön

Tieto- ja neuvontatyön perusteita oppimassa Romaniassa

Siina Rask

opiskelija,

DIAK Ammattikorkeakoulu

Kuvaus

Osallistuin viime vuoden lopussa Romanian Timisoarassa järjestettyyn Eurooppalaisen nuorten tieto- ja neuvontatyön kattojärjestö ERYICAn koulutukseen, jonka teemana oli ensiaskeleet nuorten tieto- ja neuvontatyöhön, jota kutsun jatkossa nimellä YIntro. Kerron artikkelissani kokemuksistani koulutuksessa. Lähettäjätahona koulutukseen toimi Koordinaatti, joka on toiminut pitkään nuorten tieto- ja neuvontatyön eurooppalaisessa yhteistyössä, kehittäen muun muassa YIntro-koulutuskokonaisuutta.
Neljä henkilöä pöydän äärellä. Pöydällä fläppipaperi, jossa merkintöjä.

Sisältö

Ennakko-odotukset koulutuksen sisällöstä

Lähdin Romaniaan avoimella asenteella. YIntro on suunnattu ensisijaisesti nuorisotyön ammattilaisille, jotka tekevät töitä nuorten tieto- ja neuvontatyön parissa. Opiskelija-statuksestani huolimatta minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi koulutukseen. Odotin koulutukselta eniten uusien kansainvälisten tuttavuuksien tekemistä, neuvontatyön perusteiden haltuun ottoa sekä tutustumista Romanian kulttuuriin. Saavuin Timisoaraan maanantaipäivänä ja pikaisen hotelliin tutustumisen jälkeen ensimmäisen illan ohjelmana oli tutustua muihin koulutukseen osallistuviin henkilöihin. Meitä oli paikalla esimerkiksi Makedoniasta, Irlannista, Maltalta, Kroatiasta sekä Saksasta.  

Kokemukset tieto- ja neuvontatyön peruskurssin aikana

Koulutuksen sisältö oli mielestäni loistava, ja opin perusasiat tieto- ja neuvontatyöstä erilaisten hauskojen menetelmien sekä esimerkiksi suunnistuksen kautta. Pidin YIntrossa todella paljon siitä, että käytimme erilaisissa pohdintatehtävissä paljon visuaalisia oppimismenetelmiä, kuten ajatuskarttoja. Erilaisten menetelmien käyttö auttoi minua huomattavasti ymmärtämään oppimaani sekä soveltamaan oppimaani.  YIntron suurin anti oli etenkin oppimani työvälineet esimerkiksi Tiktok-videoiden käsikirjoittamisesta ja toteuttamisesta Canvan kaltaisen ohjelman käyttöön puhumattakaan kansainvälisistä näkökulmista tieto- ja neuvontatyöhön. Koin YIntrossa erityisen tärkeänä sen, miten hyvin kurssin sisältö oli jaettu päiväkohtaisesti. Kukin päivä täydensi toisiaan tavalla, joka tuki oppimista pitkäaikaisena kokemuksena.

Varsinainen koulutus kesti kaiken kaikkiaan neljä päivää, mitä pidin turhankin lyhkäisenä. Koulutuspäivät itsessään olivat pitkiä, jopa yhdeksäntuntisia, jonka johdosta tutustuminen varsinaisesti Timisoaran kaupunkiin oli haastavaa.

Tussilla kirjoitettuja avainsanoja kuten Proactive ja Empowering paperilla, joka on pöydällä. Pieniä tekstilappuja paperin päällä.

Pohdinta koulutuksen jälkeen

YIntrosta tulleet perusteet ovat kulkeneet mukanani saumattomasti aikana koulutuksen jälkeen. YIntron käytännönläheisen opetustavan takia koen, että opitun soveltaminen työharjoittelussa sekä koulutehtävissä on ollut helppoa. Olen pystynyt tuomaan enemmän koulutehtävissäni etenkin selkokielisyyteen sekä digityön eettisyyteen liittyviä näkökulmia. Koen, että koulutukseen osallistuminen opiskelijalle, jolla ei ole aiempaa kokemusta nuorten kanssa tehtävästä tieto- ja neuvontatyöstä, on todella silmiä avaavaa. Voin suositella kurssin sisältöä kaikille tuleville ammattilaisille lämpimästi.  

 

Kuvat: Martina Porkanova 

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!