Hyppää pääsisältöön

Mistä on nuorisotyö tehty?

Jaana Fedotoff

kehittämispäällikkö,

Koordinaatti

Kuvaus

Osaamisesta, alkajista, näkijöistä, tekijöistä, laista, strategioista, verkostoista, työstä, toiveista ja tavoitteista… Näistä on nuorisotyö tehty. Nuorisotyö on tehty myös yhteisestä tahtotilasta ja resursseista. Koordinaatin kehittämispäällikkö Jaana Fedotoff, osaamiskeskustoimija kolmessa konsortiossa, pohtii nuorisotyön viikon teemassa nuorisotyön merkitystä.
Seven smiling people standing next to each other holding plaques that says: Information you can trust.

Sisältö

Nuorisotyön viikko on jokainen viikko 

Nuoret ja nuorisotyö koronan jälkeen on viikon teemana ja tärkeä teema onkin. Nuorisotyön keskeinen kohderyhmä, nuoret, nostetaan esiin ja huolta heistä kannetaan monin tavoin. Puheissa ja teoissa. Oppimis- ja hyvinvointivajetta on monella nuorella ja perheiden tilanteen heijastuvat vielä pitkään koronatilanteen jo laannuttua. Koppia ovat ottamassa muun muassa nuorisotyöntekijät.  

Nuoret ovat tulevaisuutta ja tulevaisuus on heidän. Kysymys kuuluukin, onko heillä toiveikkuutta, uskoa, luottamusta ja jaksamista rakentaa omaa tulevaisuuttaan ja samalla myös niiden, jotka ovat muita heikommassa asemassa. Maailma ei ole enää vain oma kotipaikkakunta ja lähipiiri. Maailma tulee kotiimme ja elämäämme väistämättä sosiaalisen median ja muun media informaatiotulvan kautta.  

Hyvinvoiva nuori tarvitsee myös tukea 

Vaikka nuori olisi itse hyvinvoiva ja pärjäävä, hän todennäköisesti muita sukupolvia enemmän havainnoi globaaleja ongelmia ja ikäistensä haastaviakin tulevaisuuskuvia.  

Nuorisotyötä tarvitaan. Nuoret hyötyvät nuorisotyön palveluista. Kun nuoret saavat tarvitsemaansa tietoa, tukea ja neuvontaa, heillä on yhä enemmän työkaluja löytää itsensä näköisiä ratkaisuja ja polkuja. Kun nuoret voivat hyvin, ja heillä on toiveikkuutta ja elämäniloa tulevaan, yhteiskuntamme voimistuu ja tulevaisuus vahvistuu meille kaikille.  

Resepti on aika yksinkertainen. Panostetaan nuorisotyöhön, tutkimukseen nuorista, osallistetaan nuoria päätöksentekoon, kuullaan heitä, mahdollistetaan tiloja ja hyödynnetään digitaalisuutta ja tekoälyä. Ja kirjataan tavoitteet ja riittävät resurssit tuleviin ohjelmiin!  

Nuoret tarvitsevat mielekästä tekemistä ja ystäviä 

Uuden valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman valmistelu lähestyy. On tärkeää yhä edelleen kirjata tavoitteisiin toimenpiteitä, jotta kaikilla nuorilla olisi yhdenvertaiset edellytykset sujuvaan arkeen sekä taidot ja kanavat osallistumiseen ja vaikuttamiseen. Ennen kaikkea tarvitsemme toimenpiteitä, jotka vahvistavat nuorten luottamusta turvalliseen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti. Vaikka rakenteet ja rahoitus ravistelevatkin nuorisotyötä välillä rajusti, työn merkitys ei vähene. Nuoret tarvitset myös mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja ystäviä yksinäisyyden tilalle. Koronan kaikkia jälkivaikutuksia emme vielä tiedä. Mutta tulevaisuus ei vain tule, vaan sen me rakennamme yhdessä. Nuorisotyö on osa tätä tulevaisuutta ja yhteistä työtä.   

Nuorisotyöntekijä, luota työsi voimaan. Työsi on merkityksellistä monelle nuorelle.  

Hyvää nuorisotyön viikkoa!  

Jaana Fedotoff 

 

Vielä ehdit Nuorisotyön viikon perjantaihin asti kannustaa nuorten ryhmäsi mukaan vaikuttamaan tulevaisuuden nuorisopolitiikkaan Suomessa Osallisuuden osaamiskeskuksen kyselyn kautta. Lue lisää kyselystä Koordinaatti.fin artikkelista

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!