Hoppa till huvudinnehåll

Sua varten somessa -hanke auttaa, kun nuori kohtaa häirintää

Laura Juntunen

Vapaa toimittaja,

sisällöntuottaja (freelance)

Kuvaus

Haitallinen käytös sosiaalisessa mediassa lisääntyy. Sua varten somessa -tiimi käy kuukausittain satoja keskusteluita erilaista häirintää kohdanneiden lasten ja nuorten kanssa.
Viisi vaaleanpunaisiin huppareihin pukeutunutta hymyilevää henkilöä, joista yksi pitelee kännykkää kädessään pään korkeudelle nostettuna. Sua varten somessa -tiimi.

Brödtext

Kiusaamista TikTokissa, ahdistavaa sisältöä Instagramissa ja alastonkuviin painostamista Snapchatissa. Nämä asiat ovat monelle lapselle ja nuorelle arkipäivää, sillä jopa puolet on kokenut erilaista häirintää sosiaalisessa mediassa. 

Loisto setlementti ry:n, Nicehearts ry:n ja Puijola Setlementti Kuopion yhteisen Sua varten somessa -hankkeen tavoitteena on tukea lapsia ja nuoria, antaa heille tietoa häirinnästä ja omista rajoista sekä ohjata heitä tunnistamaan häirintätilanteita paremmin.  

”Hankkeemme perustettiin, kun nuorisotyön verkostoissa huomattiin, ettei sosiaalisessa mediassa ole toimijaa, joka puuttuisi systemaattisesti kiusaamiseen ja häirintään, ja auttaisi nuoria niillä alustoilla, joissa häirintää tapahtuu”, kertoo hankepäällikkö Anni Pätilä

Sua varten somessa -tiimi koostuu somehäirintätilanteisiin erikoistuneista nuorisotyön ammattilaisista, joille voi laittaa viestiä Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa mihin vuorokauden aikaan tahansa.  

Hankkeen kohderyhmää ovat 8–21-vuotiaat, mutta yhteydenottoja on tullut nuoremmiltakin, jopa 6-vuotiailta lapsilta.

”Lapset kohtaavat häirintää ja kiusaamista heti, kun he saavat puhelimen käteensä. Mikään ikä tai sukupuoli ei suojaa siltä”, Pätilä harmittelee.  

Häirintä jättää jäljen  

Tilanne oli huono jo ennen koronapandemiaa, mutta vuosien 2019–2021 aikana sosiaalisessa mediassa koettu häirintä lisääntyi entisestään.  

Sua varten somessa -hankkeelle onkin ollut selkeä tarve. Tiimi käy kuukaudessa noin 300–400 yksityiskeskustelua nuorten kanssa. Vuoden 2021 aikana Sua varten somessa -tiimille kertyi yli 4000 kappaletta eri pituisia keskusteluita.  

Näistä 175 johti tutkintapyyntöön lapseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta tai muusta väkivallasta. Toisin sanoen melkein kymmenesosa kohtaamisista johti ilmoitukseen poliisille.  

”Sosiaalisessa mediassa tapahtuva häirintä ei ole yhtään vähemmän merkityksellistä kuin kasvokkain tapahtuva. Se voi satuttaa, ahdistaa ja traumatisoida lapsia ja nuoria aivan yhtä lailla. Ja mitä nuoremmasta uhrista on kyse, sitä suuremmat ovat myös häirinnän vaikutukset kehitykseen ja seksuaalisuuteen”, Pätilä korostaa.  

Myös groomingista eli netissä tapahtuvasta lasten houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin on tullut maailmanlaajuisesti kasvava ongelma. Pelastakaa Lapset ry:n selvityksessä 11–17-vuotiaista suomalaisnuorista yli 60 prosenttia kertoi aikuisen lähestyneen heitä sosiaalisessa mediassa. 

Silti suuri osa rikoksista jää yhä piiloon. Esimerkiksi kolmasosa groomausta kokeneista nuorista ei ole kertonut siitä kenellekään.

”Monet nuoret kokevat suurta häpeää siitä, että heihin on kohdistettu seksuaalista ahdistelua. Tämä voi johtaa siihen, että nuoret vaikenevat kokemastaan. Ja iso osa niistä, jotka kertovat siitä jollekin, puhuu kaverille. Ei aikuisille”, Pätilä muistuttaa.  

Tiimi jalkautuu kommenttikenttiin  

Sua varten somessa -hankkeen työllä on käytännössä kolme kärkeä.

Ensimmäinen on lasten ja nuorten kohtaaminen ja tukeminen yksityisviestein käytävissä keskusteluissa. Pätilä arvioi, että näistä noin 65–70 prosenttia koskee seksuaalista häirintää tai kiusaamista.

”Tyypillisesti meihin ottaa yhteyttä 10–13-vuotias tyttö, joka on kohdannut seksuaalista häirintää. Häneltä on esimerkiksi pyydetty nude- eli alastonkuvia tai hän on lähettänyt niitä ja pelkää, että kuvia aletaan levittää”, Pätilä kertoo.  

Tavoitteena on myös antaa nuorille tietoa häirinnästä ja omista rajoista sekä ohjata heitä tunnistamaan häirintätilanteita paremmin. Sua varten somessa -tiimi pyrkii tähän esimerkiksi tuottamalla informatiivisia TikTok-videoita, joita nuoret jakavat ahkerasti eteenpäin.

Kolmantena kärkenä on jalkautuva sometyö. 

”Jalkaudumme erityisesti TikTokissa videoiden kommenttikenttiin, ja pyrimme omalla esimerkillämme muuttamaan somekulttuuria turvallisemmaksi ja ystävällisemmäksi”, Pätilä kertoo.  

Jalkautuvan työn suosio on yllättänyt työntekijät. Nuoret tägäävät Sua varten somessa -tiimiä keskusteluihin ja pyytävät puuttumaan esimerkiksi kiusaamista tai itsetuhoisuutta sisältäviin videoihin. 

”Nuoret kaipaavat aikuisia sosiaaliseen mediaan. He tarvitsevat meidät sinne puuttumaan kiusaamistilanteisiin ja sanomaan, että tuo ei ole okei.” 

Sua varten somessa ja tekemässä muutosta  

Tilastojen valossa on todennäköisempää, että sosiaaliseen mediaan menevä lapsi ja nuori kokee häirintää, kuin että hän säästyisi siltä.

Sua varten somessa -hankkeen rinnalla Pätilä toivoisikin, että yhä useammat nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset jalkautuisivat myös someen. 

”Ja jos jokaisessa kunnassa olisi sometyötä tekeviä nuorisotyöntekijöitä, se palvelisi lasten ja nuorten etua sekä alueellisesti että valtakunnallisesti”, hän lisää.  

Myös sovellusten yksityisasetuksia koskevien lakien kiristäminen suojelisi erityisesti nuoria somen käyttäjiä. 

”Esimerkiksi Snapchatissa oletusasetukset ovat sellaiset, että kuka tahansa voi nähdä missä sinä asut, käyt yökylässä ja mistä kuljet kouluun ja harrastuksiin. Jokaisen vanhemman ja kasvattajan kannattaisi käydä yksityisasetukset läpi yhdessä nuorten kanssa”, Pätilä huomauttaa.  

Häirintää kokeneiden tukemisen lisäksi Pätilä peräänkuuluttaa myös yhteiskunnallista keskustelua siitä, hyväksyvätkö aikuiset sen, mitä somessa tapahtuu ja mitä pitäisi tehdä, että häirinnän määrä saataisiin laskuun. 

”Ei nuorten pitäisi joutua kasvamaan ajatukseen, että seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen ovat vain asioita, joihin pitää tottua”, Pätilä painottaa.  

Lue lisää Sua varten somessa -hankkeesta Loisto setlementin verkkosivuilta.

Voit seurata tiimiä Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om alla våra tjänster, evenemang, utbildning och projekt.

Prenumerera nyhetsbrev!