Hoppa till huvudinnehåll

Fråga, bemöta och lyssna – förebygga lockande i sexuella syften och sexuellt våld i ungdomsarbetet

Kuvaus

Koordinaatti har publicerat guiden “Att fråga, bemöta och lyssna” för att förebygga lockande i sexuella syften (grooming) och sexuellt våld i ungdomsarbetet.
Mies kirjoittaa fläppitaululle naisen luennoidessa.

Brödtext

Guiden ger grundläggande information om lockande i sexuella syften och sexuellt våld riktade mot unga samt viktig kunskap ur ett förebyggande perspektiv, vilket kan stärkas som en del av ungdomsarbetet och -verksamheten.  Guiden är publicerad av Koordinaatti och den har sammanställts tillsammans med samarbetspartner i projektet Att identifiera och förebygga grooming  i ungdomsarbetet.  

Guiden är riktad till de som arbetar med unga och volontärer.   I guiden behandlas begrepp förknippade med lockande i sexuella syften och sexuellt våld, företeelsens föränderliga karaktär, forskningsinformation och lagstiftning med anknytning till ämnet.  I guiden behandlas vikten av sexualfostran, teman att ta upp för diskussion och om att förstärka de ungas säkerhet, dit kunskap om digital säkerhet avgörande räknas.  Läsaren får också i guiden konkreta tips på, hur man kan börja göra en handlingsplan för att behandla temat i ungdomsarbete och -verksamhet.   

Guiden är avgiftsfri.  Ladda ner eller beställ din egen på Koordinaattis webbsida

  

Materialtips för användning 

Parallellt med guiden, kan du använda webbpublikationen Materialtips. I materialtipsen presenteras de centrala metoderna, tjänsterna och annat material som stöd för de som arbetar inom ungdomsområdet och volontärer.  Förutom informationskällor, webbtjänster, publikationer, konkreta metoder och annat material presenteras också i webbpublikationen ingående tjänster för unga som tillhandahålls av olika aktörer. Bekanta dig närmare med tjänsterna så att du kan vägleda ungdomar för mer information och utnyttja de tjänster som är riktade till dem.  

 Ladda ner webbpublikationen på Koordinaattis webbsida. 

 

Titta på videorna om de centrala ämnena i guiden 

I projektet Att identifiera och förebygga grooming i ungdomsarbetet har korta videor gjorts om centrala teman i guiden Fråga, bemöta och lyssna.   I videorna går man bland annat igenom vad det betyder att locka i sexuellt syfte och vad som avses med sexuell självbestämmanderätt.  Dessutom behandlas noggrannare hur en ung som upplevt sexuellt våld identifieras och stöds, samt hur lockande i sexuella syften och sexuellt våld förebyggs i ungdomsarbetet.   

 Titta på videorna på Koordinaattis YouTube-kanal. 

 

Projektet Att identifiera och förebygga grooming genomfördes i samarbete med följande aktörer:  Loisto setlementti rf, Mannerheims Barnskyddsförbund rf, Nuorten Exit, Rädda Barnen rf och Brottsofferjouren samt Helsingfors stad och Uleåborgs stad.  Projektet finansierades av undervisnings- och kulturministeriet.  

Läs mer om projektet på Koordinaattis webbplats.

Uutinen löytyy suomeksi tämän linkin kautta.

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om alla våra tjänster, evenemang, utbildning och projekt.

Prenumerera nyhetsbrev!