Hyppää pääsisältöön

Materiaalivinkkejä nuorisotyön ammattilaisille

Kuvaus

Lasten ja nuorten kohtaamasta seksuaalisesta houkuttelusta (grooming), häirinnästä ja seksuaaliväkivallasta on olemassa paljon tietoa ja käyttökelpoisia materiaaleja verkossa. Tässä jutussa vinkkaamme oppaista, joihin kannattaa tutustua.
Pinkki pohja, jossa valkoisella teksti Materiaalivinkki! Tämä kuva on käytössä artikkeleissa, joissa annetaan materiaalivinkkejä nuorisotyöntekijöille.

Sisältö

Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeen yhteistyökumppanit ovat julkaisseet runsaasti materiaaleja, kuten oppaita, tehtäväkortteja sekä tietopaketteja ammattilaisten käyttöön. Niiden tarkoituksena on vahvistaa nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten osaamista seksuaalisen kaltoinkohtelun ennaltaehkäisyssä ja nuorten tukemisessa.

Materiaaleja voidaan hyödyntää eri tilanteissa, joissa ammattilaiset kohtaavat nuoria, mutta myös nuorisotaloilla, kouluissa jne. Materiaalien sisällöt tarjoavat esimerkiksi käyttökelpoisia menetelmiä seksuaalisen kaltoinkohtelun puheeksi ottamiseen ja aiheen käsittelyyn nuorten kanssa.

Poimintoja nuorisotyön ammattilaisille

Nuorten Exitin ja Helsingin kaupungin yhteistyössä toteuttama "Ei seksuaaliselle kaltoinkohtelulle" -opas on suunnattu ensisijaisesti helsinkiläisille nuorisotyöntekijöille, mutta sen sisällöistä on hyötyä kaikille valtakunnallisesti. Oppaassa on tietoa seksuaalisen kaltoinkohtelun ehkäisemisestä sekä siitä, miten kaltoinkohdeltuja nuoria voi auttaa ja ohjata tuen piiriin. Oppaan sisältämät yhteystiedot ovat helsinkiläisille, joten tarkistathan vastaavat toimijat omalta paikkakunnaltasi, joilta voit saada apua omaan työhösi ja nuoren auttamiseen tarvittaessa.

Ei seksuaaliselle kaltoinkohtelulle -julkaisun kansi. Piirroskuva, jossa poika.

 

Lataa"Ei seksuaaliselle kaltoinkohtelulle" -opas täältä!

Toinen opas, jota suosittelemme, on Nuorten Exitin ja Usva-hankkeen "Seksuaalisen kaltoinkohtelun tunnistaminen ja puheeksiotto" -julkaisu, joka myös on suunnattu ammattilaisille. Oppaan tarkoituksena on helpottaa ammattilaisten työtä seksuaalisen kaltoinkohtelun tunnistamisessa ja puheeksiotossa. Oppaan tarjoamat ohjeet ja esimerkit soveltuvat työskentelyyn erityisesti yli 18-vuotiaiden päihteiden aktiivikäyttäjien kanssa. Päihteidenkäyttäjät ovat tunnistettu riskiryhmä seksuaaliselle kaltoinkohtelulle. Oppaan sisältämät tietoiskut, muistilistat ja menetelmät soveltuvat kuitenkin hyvin myös nuorisotyöntekijöiden käyttöön.

Seksuaalisen kaltoinkohtelun tunnistaminen ja puheeksiotto -julkaisun kansi. Graafinen kuvio.

 

Lataa "Seksuaalisen kaltoinkohtelun tunnistaminen ja puheeksiotto -opas täältä!

Lisäksi kannattaa tutustua Nuorten Exitin materiaalipankkiin, josta löytyy lisää hyödyllisiä materiaaleja ja vinkkejä seksuaalisen kaltoinkohtelun teemaan liittyen. Sivulta löytyy muun muassa ohjelmarunko teemailtaan, lautapeli ja ohjeita nuorille suunnattujen videoiden purkuun.

Nämä vinkkaamamme oppaat sekä muut aihepiiriin liittyvät materiaalit löytyvät kätevästi koottuna Koordinaatin verkkosivuille. Tutustu Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeessa koottuun vinkkilistaan verkossa!

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!