Hyppää pääsisältöön
Mies ja älypuhelin.

Seksuaaliväkivallan ja groomingin ennaltaehkäisy nuorisotyössä

Seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy nuorisotyössä on teema, joka kuuluu Koordinaatin tehtäviin. Se sisältää myös ennaltaehkäisevän työn, jota tehdään groomingin, lasten ja nuorten houkuttelun seksuaalisiin tarkoituksiin ehkäisemiseksi. Työn tueksi nuorten parissa toimiville ammattilaisille on tuotettu tietoa, toimintamalleja sekä järjestetty koulutuksia yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.

Seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy nuorisotyössä on osa Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskustehtävää. Tavoitteena on vahvistaa nuorisotyöntekijöiden tietoja ja taitoja digitaalisen median riskeistä sen mahdollisuuksien lisäksi. Yhtenä tehtävänä on lisätä nuorisotyöntekijöiden osaamista, tarjota heille tietoa ja välineitä sekä materiaaleja käsitellä seksuaaliväkivaltaan, seksuaaliseen häirintään ja houkutteluun seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming) liittyviä asioita nuorten kanssa.

Lasten ja nuorten houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming), häirintä ja seksuaaliväkivalta ovat aiheita, joista nuorisotyön ammattilaiset ja nuorten parissa toimivat tarvitsevat tietoa sekä osaamisen lisäämistä. Seksuaaliseen häirintään ja groomingiin liittyvät kokemukset erityisesti digitaalisen median ympäristöissä ovat nuorilla yleisiä. Tämän vuoksi ajantasaisen tiedon saaminen ja osaamisen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää nuorisotyössä.

Materiaalit teemasta seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy

Koordinaatti tuottaa työn tueksi tietoa, materiaaleja ja menetelmiä ennaltaehkäistä lasten ja nuorten kohtaamaa seksuaaliväkivaltaa ja houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). Monia materiaaleista on tuotettu yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa.

Tämän sivun lopusta löydät kattavan listan erilaisista materiaaleista työsi tueksi. Kysy, kohtaa ja kuuntele -opas tarjoaa perustietoa seksuaaliväkivallasta ja houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). Materiaalivinkit -julkaisu tarjoaa erityisesti menetelmiä ja tiedonlähteitä, joita aiheesta löytyy. Sanoilla on merkitystä -Termikäsikirja esittelee puolestaan suositeltavat termit, joilla aiheesta tulisi puhua.

Teeman parissa tehtävä työ Koordinaatissa aloitettiin valtakunnallisessa Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeessa, jossa vahvistettiin nuorisotyöntekijöiden osaamista ennaltaehkäistä lasten ja nuorten houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin (grooming). Hankkeen toimenpiteet toteutettiin 1.5.2019-31.7.2020 välisenä aikana, jolloin osa materiaaleista on myös tuotettu. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut, Nuorten Exit, Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Rikosuhripäivystys, Loisto setlementti ja Pelastakaa Lapset ry.

Tutustu ja hyödynnä alta löytyvät teemaan liittyvät materiaalit!

Ota yhteyttä

Jos sinulla on kysymyksiä, jotka liittyvät teemaan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisy nuorisotyössä, voit olla yhteydessä Koordinaatin sähköpostiin: nutikoordinaatio(at)ouka.fi.

Tilaa uutiskirjeitämme

Pysy ajan tasalla Koordinaatin kuulumisista, tapahtumista, koulutuksista sekä hankkeista.

Tilaa uutiskirje!