Hyppää pääsisältöön

Yhdenvertaisemman pelitoiminnan opas aloittelijoille

Kuvaus

Aloittelijan opas yhdenvertaisempaan pelitoimintaan -teos kokoaa työkaluja ja menetelmiä syrjinnän, häirinnän ja vihapuheen ehkäisemiseen. Maksuton opas on suunnattu kaikille nuorisotyön ammattilaisille ja pelitoimintaa järjestäville kasvattajille. Se on ladattavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi saavutettavana PDF:nä sekä äänikirjoina. Työkalut ja menetelmät ovat hyödynnettävissä kasvatustyössä myös pelikulttuurin ulkopuolella.
Aloittelijan opas yhdenvertaisempaan pelitoimintaan -julkaisuja.

Sisältö

Non-Toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanke on toimintansa aikana etsinyt keinoja ennaltaehkäistä syrjintää, häirintää ja vihapuhetta nuorille suunnatussa digitaalisessa pelitoiminnassa. Hanke on tutustunut erilaisiin kentällä oleviin toimintamenetelmiin sekä kehittänyt työkaluja yhteistyössä pelitoimintaa tarjoavien kuntien nuorisopalveluiden, järjestöjen, organisaatioiden ja tapahtumien kanssa. Tutkimustuloksiin sekä yhteistyöhön perustuvat hyvät käytännöt kerättiin yhteen ja niistä julkaistiin elokuun lopulla tiivis teos Aloittelijan opas yhdenvertaisempaan pelitoimintaan

Opas tarjoaa aloittelijaystävällisesti tietoa eri keinoista ennaltaehkäistä syrjintää ja häirintää peliyhteisöissä. Samalla se tukee kävijöiden moninaisten tarpeiden huomioimista. Oppaan työkaluja ovat mm. yhdenvertaisuussuunnitelma, eettinen ohjeisto, turvallisemman tilan periaatteet sekä häirintäyhdyshenkilötoiminta. Näiden lisäksi opas tarjoaa vinkkejä esimerkiksi tunnekasvatukseen, saavutettavampaan viestintään ja esteettömään pelaamiseen.  

Opasta voi hyödyntää pelitoiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa niin ohjaajan kuin organisaation tarpeisiin. Materiaali soveltuu käytettäväksi kasvatustyöhön myös digitaalisen pelitoiminnan ulkopuolella. Tukemalla nuorten pelitoiminnan yhdenvertaisuutta voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi laajempiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin kuten syrjintään, häirintään ja vihapuheeseen.

Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri on Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden koordinoima ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama valtakunnallinen hanke, jossa pelikulttuuria ja pelitoimintaa kehitetään kaikille avoimeksi ja turvalliseksi, vihapuheesta ja häirinnästä vapaaksi harrastukseksi. Hanke järjestää maksuttomia koulutuksia pelikulttuurin ja -toiminnan yhdenvertaisuusasioissa joulukuun 2023 alkuun asti. Jos haluat koulutuksen oppaan työkaluista tai muista aiheista työyhteisöllesi, ota yhteyttä.

Yhteyshenkilö: projektisuunnittelija Essi Taino, sähköposti: essi.taino@hel.fi.

 

Tutustu tarkemmin:

Non-toxic -hankesivu 

Aloittelijan opas yhdenvertaisempaan pelitoimintaan (pdf)

Äänikirja: Aloittelijan opas yhdenvertaisempaan pelitoimintaan

Pysy ajan tasalla Koordinaatin osaamiskeskuskuulumisista

Tilaa uutiskirje!