Hyppää pääsisältöön

Sata vuotta lasten hyväksi

Kuvaus

Koordinaatin Keskipisteessä kerromme tällä kertaa erittäin merkittävästä ja tunnetusta toimijasta, jolla on poikkeuksellisen pitkä historia. Kyseessä on tietenkin Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), joka täyttää 100 vuotta.

Sisältö

MLL on perustettu vuonna 1920. Alun perin järjestön nimeksi tuli "Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliitto" Carl Gustaf Mannerheimin mukaan. Vaikka kenraali suostui perustettavan järjestön keulakuvaksi, niin varsinainen työmyyrä järjestön taustalla oli eräs toinen Mannerheim – nimittäin sairaanhoitaja Sophie Mannerheim, Carl Gustafin sisko. Liiton perustamisessa mukana olivat myös kouluneuvos Erik Mandelin ja lastentautiopin asiantuntija, dosentti Arvo Ylppö

Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä MLL on vuosien varrella ollut merkittävä tekijä suomalaisten lasten elämässä. MLL on ollut perustamassa muun muassa helsinkiläistä lastensairaala Lastenlinnaa ja koko maan kattavaa neuvolaverkostoa. Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on edelleen merkittävä rooli yhteiskunnassa lasten etujen ajajana.  

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kasvanut suureksi yhteisöksi, joka toimii valtakunnallisesti ja paikallisesti. MLL on kattojärjestö, johon kuuluu 10 piirijärjestöä ja 548 aluejärjestöä. Yhteisöön kuuluu yhteensä yli 85 000 jäsentä. Paikallisesta toiminnasta vastaavat paikallisyhdistykset, jotka järjestävät erilaista toimintaa lapsille, nuorille ja perheille.  

Paikallistasolla toimijat järjestävät muun muassa perhekahviloita, musiikkileikkikouluja, ulkoilutapahtumia ja erilaisia koulutuksia. Kannattaakin tutustua oman paikallisyhdistyksen tarjontaan! MLL:n toimintaan voi osallistua monin tavoin: jäsenenä, vapaaehtoisena, lahjoittajana tai kumppanina. 

Valtakunnallisesti toiminta näkyy vahvimmin ulospäin liiton viestinnässä. MLL julkaisee kannanottoja, ohjeistuksia ja ajankohtaisia tiedotteita, jotka koskettavat lasten ja nuorten elämää ja hyvinvointia. Lisäksi liitto julkaisee Lapsemme-jäsenlehteä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.   

Apua kaikille – vinkkejä nuorisotyöhön 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto tarjoaa apua ja tietoa suoraan lapsille ja nuorille sekä vanhemmille, vapaaehtoisille ja ammattilaisille. Lasten ja nuorten puhelin on yksi tunnetuimmista MLL:n palveluista. Maksuton puhelin palvelee lapsia ja nuoria viikon jokaisena päivänä. Muita tukikanavia nuorille ovat nettikirjepalvelu ja chat.  

MLL:n Nuortennetti on nuorille suunnattu sivusto, jota ovat tekemässä myös nuoret itse. Sivustolla on tietoa muun muassa seksuaalisuudesta ja seurustelusta, mielenterveydestä, kiusaamisesta ja päihteistä.  

MLL:n materiaaleista on hyötyä myös ammattilaisille ja vapaaehtoisille, jotka työskentelevät nuorten parissa. Esimerkiksi MLL:n verkkosivujen mediakasvatus-osioon on koottu paljon hyödyllisiä ohjeita ja vinkkejä nuorisotyössä hyödynnettäväksi. 

Lisäksi MLL:n kautta voi tilata kouluttajan työyhteisön ammattilaisille puhumaan vaikkapa mediakasvatuksesta tai digihyvinvoinnista. MLL on Koordinaatin Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeen yhteistyökumppani, ja Nuortennetin sivuilta löydät hyödyllistä tietoa myös nuoriin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaaliväkivallasta

Lähteet:  

Mannerheimin Lastensuojeluliiton alku 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton historia 

 

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeitämme

Pysy ajan tasalla kaikkien palveluidemme kuulumisista, tapahtumista, koulutuksista sekä hankkeista.
Välitämme lisäksi tietoa nuorten tieto- ja neuvontatyön ajankohtaisista asioista.

Siirry uutiskirjeisiin!