Hyppää pääsisältöön

Pintaa syvemmälle - tunnetyöskentelyä verkossa

Anna Visuri

Etsivä nuorisotyöntekijä,

Byströmin Ohjaamo

Jenni Martimo

Koordinaattori,

Oulun kaupunki, sosiaalisen vahvistamisen yksikkö

Kuvaus

Mikä tärkeä tehtävä tunteilla on elämässämme? Missä tunteet tuntuvat ja miksi ne ovat tärkeä tuntea? Tarvitseeko tunteita hallita tai hillitä? Mikä on tehnyt sinut iloiseksi tänään? Tunnetyöskentely tukee hyvinvointia sekä lisää itsetuntemusta. Tunteiden tunnistaminen ja niiden ilmaiseminen auttaa nuorta omien rajojensa hahmottamisessa. Tunteiden sanottaminen tukee myös vuorovaikutusta muiden kanssa.
Pintaa syvemmälle -peli

Sisältö

Pintaa syvemmälle -malli on kehitetty Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuuripalveluiden perusopetus- ja nuorisopalveluiden ja Vuolle Setlementin Tyttöjen Talon yhteistyönä, rahoittajana toimi Aluehallintovirasto. Kokonaisuuteen sisältyy sadunomaiseksi rakennettu pc:lle ladattava hyötypeli, jossa tunteiden käsittely on sijoitettu tarinaan.

Toimintamallia voi käyttää ryhmätoimintana, yksilöohjauksena tai koululaisten kanssa peliä voi pelata yhdessä. Ryhmätoiminnassa on käytetty verkkoalustaa, jossa kommunikoidaan kirjoittelemalla. Olemme pitäneet tärkeänä, että nuoret ja ohjaajat kommunikoivat samalla tavalla.   Nuori voi olla mukana anonyyminä, yleensä nuoret ovat valinneet käyttäjätunnukseksi oman lempinimen tai etunimensä. Ryhmään voi hyvin osallistua mobiililaitteella, kun taas peli vaatii pc:n käytön.

Ryhmäkertoja on kolme, joista kahdella ensimmäisellä kerralla keskustellaan kuudesta tunteesta: pelko, häpeä ja ilo sekä suru, viha/aggressio ja rakkaus. Tunteet avataan ja tehdään yhdessä tehtäviä tunteeseen liittyen. Toisen kerran jälkeen nuoret saavat käyttöönsä pelin, jonka pelaavat itsenäisesti. Pintaa syvemmälle - tunnetyöskentelypeli on tehty ongelmia ratkaisevaksi ja sen keskiössä on eri tunteiden tunnistaminen ja niiden käsitteleminen. Kolmannella ryhmäkerralla jutellaan pelin herättämistä ajatuksista sekä mietitään vielä tunteiden kehoreaktioita. 

Nuorten kokemuksia Pintaa syvemmälle -mallista

”Minunkin mielestä tämä on ollu kiva kokemus ja just jotenki kirjottamalla osaa paremmin puhuu tunteistaan.”
”Harvoin tulee tunteista puhuttua ja mukava kun te ohjaajatki ootte jakaneet samanlai asioita, ettekä vaa oo odottanu että me jaettas.”
”Oppinut vähän paremmin prosessoimaan tunteita, kun aikaisemmin olen vain patonut ne.”

Pohdintaa Pintaa syvemmälle -mallista

Mallia on jalkautettu laajasti esittelemällä sitä erilaisissa tilaisuuksissa ja järjestämällä ohjaajille maksuttomia koulutuksia verkossa. Pelkästään koronakevään aikana koulutettiin 50 uutta ohjaajaa eri puolilta Suomea. Malli on oiva työkalu tunteiden käsittelyyn sekä vertaisten kanssa tunteista keskustelemiseen.  Malli syventää nuoren kanssa ohjaussuhdetta ja ryhmätoiminnan jälkeen tunneasioista on helpompi puhua myös yksilöohjauksessa. Verkossa tehtävä työ antaa mahdollisuuden kohdata niitä nuoria, jotka ovat fyysisesti kaukana tai eivät vielä ole valmiita tulemaan kasvokkain tapahtuviin ryhmiin. Korona-aikana ryhmät täyttyivät yksi toisensa jälkeen. 

On tärkeä tarjota nuorille mahdollisuuksia tavata toisia nuoria. Nuoret yhdessä voivat tarjota toisilleen ystävyyttä, tukea, apua ja ymmärrystä. Vaikka me ohjaajat voidaan tukea nuorta monessa käänteessä, on toisen nuoren merkitys toiselle korvaamaton! 

Lisätietoja Anna Visuri, etsivä nuorisotyöntekijä, Byströmin Ohjaamo anna.visuri@ouka.fi 

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirjeitämme

Pysy ajan tasalla Koordinaatin kuulumisista, tapahtumista, koulutuksista sekä hankkeista.

Tilaa uutiskirje!