Skip to main content

Vahvista nuorten omia rajoja ja käytä oikeita käsitteitä

Kuvaus

Lue "Kysy, kohtaa ja kuuntele" -oppaan artikkeleista, miten nuorisotyöntekijä voi vahvistaa nuorten omia rajoja, ja millaisia käsitteitä lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyy. Katso Koordinaatin YouTube-kanavalta seksuaalisen itsemääräämisoikeuden käsitettä avaava video.
Kolme nauravaista nuorta naista. Pinkki tausta Koordinaatin logolla.

Body

Seksuaalikasvatuksen ottaminen osaksi nuorisotyötä edellyttää rohkeutta ja oman osaamisen kehittämistä. Asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä, suoraan ja kiertelemättä. Mitä tarkoittaa seksuaaliväkivalta? Entä seksuaalioikeudet? Miksi ei tule käyttää käsitettä ”lapsipornografia” vaan puhua lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivaltaa todistavasta kuvamateriaalista? Miksi kannattaa puhua nuorille omista rajoista seksuaalisen itsemääräämisoikeuden sijaan? Miten ottaa seksuaalikasvatus osaksi nuorisotyötä? 

Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen, kun luet artikkelit “2.3 Sanoilla on merkitystä & 3.2 Seksuaalikasvatus tukee nuoren omia rajoja” Kysy, kohtaa ja kuuntele -oppaasta. Artikkelit ovat kirjoittaneet Pelastakaa Lasten Janita Tasa ja Nuorten Exitin Krista Kokkonen, Saara Kokkonen ja Netta Puustinen

Opas on suunnattu nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. Artikkelit tarjoavat lisätietoa ja käytännön vinkkejä seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä. Lataa opas Koordinaatin Materiaalit-sivulta.   

Groomingin tunnistaminen ja ennaltaehkäisy nuorisotyössä -hankkeessa on tuotettu artikkeleiden teemaan liittyvä lyhyt video, joka avaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden käsitettä. Katso video Koordinaatin YouTube-kanavalta

Lisätietoa hankkeesta Koordinaatin verkkosivulta.